Kutyás cikkekKutyafajtákAz én kutyámKutya névnapokKutyás háttérképekKutya a honlapodra
   


 


Magyar vizsla, rövid szőrű
Testtömeg: kanok 24-30 kg, szukák 22-26 kg

Marmagasság: kanok 58-64 cm, szukák 54-60 cm

Színválaszték: zsemlesárga

Ország: Magyarország

FCI-szám: 57Forrás: Flickr by thekennelclub

Vadászkutya.

A rövidszőrű magyar vizsla régi magyar vadászkutya. A vizsla több kutyafajtából alakult ki. A magyarok IX. században behozott keleti jellegű kopója kereszteződött az akkor itt őshonos kopófajtákkal. Ezekből tenyésztették ki a solymászok szagló vizsláit, melyek a XV. és XVI. században kereszteződtek a törö­kök sárga színű vadászebeivel. Ebből a XVIII. században került kitenyésztésre a tulaj­donképpeni magyar vizsla, melyet a XIX. században egyes tulajdonságok javítása érde­kében pointerrel, német vizslával is kereszteztek, ezenkívül egyes törzsekbe véreb-vér is került.

A rövidszőrű magyar vizsla leírása.
Összbenyomás. Középnagy termetű, nemes megjele­nésű, sötét sárga színű vizslafajta. Jól fejlett, mégis lágy vonalú izomzat, hajlékony mozgás, élénk tekintet a jellemzői.

Jellegzetes tulajdonságai: intelligens, nyugodt vérmérsékletű, engedelmes, tanulékony. Vadászati- szempontból igen jó adottságokkal, jó orral, vadmegállási, elhozási és nyom­tartó hajlammal rendelkezik.

A testtájak ismertetése.
Fej. Szikár, a fejtető középvonala mentén kissé árkolt. A koponya­tető - arcorri szög 30-35°. A stop csekély. Az orrhát egyenes. A koponyacsúcs enyhén látszik. Az orr tompán lemetszett. Az ajkak szárazak, a szájrést tökéletesen fedik.
Foga­zata szabályos, és tökéletesen zárt. A metszőfogak ollósan illeszkednek.
Szeme közepes méretű. Kissé ovális. Az orrháttal majdnem párhuzamosan metszett. A szemhéjak jól zárnak. A szemzugban a piros kötőhártya nem látható. Füle a közepésnél valamivel nagyobb méretű. Kissé alacsonyan tűzött. Lógó. Nem húsos. Karéjos, lekerekített V alakú.
Orr. Az orrtükör aránylag nagyméretű. Lekerekített. Oldalról nézve tompán lemetszett. Az orrnyílások tágasak. Az orrcimpák mozgékonyak.
Nyaka közepesen hosszú, arányos. Középmagasan illesztett. A tarkó alatt jól ívelt, izmos. A toroktájékon a bőr lazább, mint másutt, és nem képez lebernyeget.
Törzs. A mellkas mély és hosszú. Legmélyebb pontja a könyökbúb magasságát éri el. A szügy közepesen széles, előredomborodó. A szegycsont hosszú, erős. A mellkas ovális keresztmetszetű, a bordák mérsékelten íveltek. A hát egyenes, izmos. Az ágyék közepe­sen hosszú: A far kissé lejtős, de nem csapott. Jól izmolt. Felülnézetben a far oldal­vonalai majdnem párhuzamosak. A farbúb magassága 1-2 cm-rel kisebb, mint a mar­magasság. A farok kissé alacsonyan tűzött. Nyugalmi állapotban függőlegesen lecsüngő, mozgás közben vízszintesen tartott. A farok 1/3 részét le kell vágni (2/3 része megmarad). Kifejlett kutyán a vágott farok hegye a térdhajlatig érjen.
Az elülső végtagok oszlopszerűek. A testet arányos távolságban támasztják alá. Jól izn tak. A lapocka rézsútos. A váll jól izmolt, de nem merev.
A hátulsó végtagok erős csontozatúak. Jól izmoltak. Szabályos állásúak. Oldalnézetben a térdízület hajlássá 110-120° körül van. A comb hosszú, a sarok mélyen helyezett. A mancs rövid, gömbölyded. Az ujjak rövidek, íveltek, jól zártak. A talppárna nagy, kemény, érdes. A körmök rugalmasak, jól íveltek. A fattyúujjak eltávolítandók.
Szőrzete rövid, egyenes lefutású, erős szálú, testhez simuló. Sűrű. Fényes. Az egyes szőrszálak vastagok, rugalmasak. A szőrzet zsíros tapintású.
Színe. Egyszínű. A zsemlyesárga sötét árnyalatával. Az egész állat közepes mértékben sárgásbarna színben pigmentált. A szőrzet sötét árnyalatú, egyszínű zsemlyesárga. Az orrtükör, a szemhéjszél, a szájszél, a szivárványhártya, a talppárna és a köröm színe ennek sötétebb változata. Sohasem fekete vagy palaszürke.
Jellegzetes mozgása az élénk ügetés vagy térnyerő vágta.
Testarányai. A kan és a szuka testarányai kissé eltérőek. A kan valamivel zömökebb és durvább, a szuka hosszabb és finomabb. Az egyes testrészek viszonylagos standard mérete a marmagasság százalékában kifejezve a következő (a zárójelben levő értékek a nőstény testméreteit tartalmazzák):

Kizáró okok. Kizárandó, ha általában nem felel meg a rövidszőrű magyar vizsla előbbi­ekben rögzített fajtajellegének, vagy olyan nagyméretű hibái vannak, amelyeknek az utódokban való megjelenése a fajta romlását vonná maga után. Rövidszőrű és drótszőrű szülők után származó utódok nem törzskönyvezhetők a rövidszőrű magyar vizslák közé, még akkor sem, ha szőrzetük rövid. További kizáró ok a foltos orrtükör, fekete orrtükör, laza, lelógó szemhéj, lelógó, nyitott, nedves ajkak, tarkaság, foltosság, 5 cm-nél nagyobb átmérőjű fehér mellfolt, világosszürke szivárványhártya, kanoknál 56 cm-nél, szukáknál 52 cm-nél kisebb marmagasság, kanoknál 65 cm-nél, szukáknál 62 cm-nél nagyobb marmagasság; alulharapás, 2 mm-nél nagyobb mértékű felülharapás stb.

Gyakrabban előforduló hibák. Túl finom szervezet. Laza szervezet. Laza szemhéj. Lógó ajkak. Gyenge csontozat. Túl kicsiny vagy túl nagy termet. Durva fej. Vérebre emlékeztető fejalkat. Hibás fogazat. Rosszul kurtított farok. Ritka szőrzet stb.
Kopók és agarak - Afgán agár, Angol agár, Angol véreb, Basset hound, Beagle, Billy, Erdélyi kopó, Hannoveri véreb, Ír farkaskutya, Kai, Levesque, Magyar Agár, Orosz agár, Tacskó, rövid szőrű, Tacskó, szálkás szőrű, Tacskó, törpe, Whippet
Munkakutyák - Akita, Alaszkai malamut, Amerikai bulldog, Angol masztiff, Argentin dog, Bordeaux-i dog, Bullmasztiff, Cane Corso, Dalmata, Dobermann, Francia bulldog, Kuvasz, Leonbergi, Moszkvai őrkutya, Mudi, Nápolyi masztiff, Német boxer, Német dog, Rottweiler, Staffordshire bullterrier
Pásztorkutyák - Kaukázusi juhászkutya, Komondor, Malinois, Német juhászkutya, Óangol juhászkutya, Puli, Pumi, Schnauzer, közép, Schnauzer, óriás, Schnauzer, törpe
Társasági kutyák - Angol bulldog, Csivava, Mopsz, Papillon, Tibeti terrier, Uszkár, közép, Uszkár, törpe
Terrierek - Amerikai pit bullterrier, Amerikai staffordshire terrier, Boston terrier, Bullterrier, Bullterrier, miniatűr, Foxterrier, drótszőrű, Foxterrier, simaszőrű, Jack Russel terrier, Pincser, Törpe foxterrier, West Highland White Terrier, Yorkshire terrier
Vadászkutyák - Amerikai cocker spániel, Magyar vizsla, drótszőrű, Magyar vizsla, rövid szőrű, Német vizsla, drótszőrű, Német vizsla, hosszú szőrű, Német vizsla, rövid szőrű


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]       [ Kutya ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap kutyájaMylow